Iskolánk építésének története

1978

korabeli cikkek, dokumentumok alapján

(Összeállította: Kiss Valéria) 

Békés Megyei Népújság, 1977. március 3.

„Orosházán, a Szőlő városrészben, az üveggyári lakótelep mellett nyolc tantermes általános iskola építése kezdődött az idén.

Az intézmény – a megyei és a városi tanács anyagi segítsége mellett – jórészt társadalmi összefogással épül.

Ezért a Békéscsabai MEZŐGÉP Vállalat orosházi gyárának Táncsics Mihály komplex szocialista brigádja felhívással fordult Orosháza ipari üzemeihez, termelőszövetkezeteihez, intézményeihez, szocialista és munkabrigádjaihoz.

Ebben kérik, hogy az épülő nyolc tantermes általános iskola megvalósításához nyújtsanak segítséget.

„Mi, a Táncsics Mihály komplex Szocialista Brigád vállaljuk, hogy társadalmi munkával hozzájárulunk az iskola határidőre történő felépítéséhez, és kérjük, hogy a város üzemei, kollektívái is csatlakozzanak e mozgalomhoz.” – hangzik a felhívás.”

Békés Megyei Népújság, 1978.november 21.

 „Az Orosházi Üveggyárban az 1976-ban megtartott ifjúsági parlament fogadta el a következő felhívást: a KISZ üzemi bizottság védnökségével vállalják a fiatalok, hogy városi összefogással 1978 őszére a Szőlő városrészben felépül egy nyolc tantermes általános iskola.”

Békés Megyei Népújság, 1977. március 20.

„A növekvő gyermeklétszám miatt egyre égetőbb szükség van Orosházán új iskolára. A gyorsan fejlődő üveggyári lakótelepen az úgynevezett Szőlő városrészben emellett külön gondot okoz a szülőknek, hogy a város meglévő iskolái innen igen távol esnek, és ráadásul a gyermekeknek a vasúti síneken kell naponta átjárniuk.

Indokolt tehát az a kezdeményezés, hogy itt a lakótelepen épüljön egy új általános iskola. A kezdeményezés az Orosházi Üveggyáré, és annak üzemi KISZ-bizottságáé, amely védnökséget vállalt a tervezett nyolc tantermes iskola felett. Így széles körű összefogással valósággá válhat a terv, amelynek kivitelezésére a városi tanácsnak az V. ötéves terv időszakában saját erejéből nem lett volna lehetősége.

Az üveggyáriak kezdeményezése a munkásfórumon vált városi összefogássá: a gyár munkásküldöttei ismertették a tervet, s a fórum mellette szavazott.

A város gazdasági egységeiben az elmúlt időszakban már szerveztek kommunista műszakokat, melynek ellenértékét, mintegy 900 ezer forintot befizettek az új iskola építésére. Az üveggyári KISZ-bizottsága az elmúlt évben két alkalommal szervezett szintén kommunista műszakot, amelyen megközelítően 2300 dolgozó vett részt.

Ennek a nyolc tantermes iskolának az alapkőletételére kerül sor március 21-én, holnap délután, és az ünnepséget nyomban munka követi: a gyári KISZ-bizottság a szocialista brigádokkal közösen március 26-27-én kommunista műszakot szervez, s ezzel megkezdődnek az építési munkák.”

Békés Megyei Népújság, 1977. március 22.

Március 21-én, Orosházán, az üveggyári lakótelepen Németh Ferenc, a város országgyűlési képviselője helyezte el egy új, nyolc tantermes iskola alapkövét.

A létesítmény a gyár és a város fiataljainak, munkáskollektíváinak nagyarányú összefogásával, az üveggyári KISZ-bizottság védnökségével valósul meg.

Gyári Tájékoztató, 1977

Gyárunk az iskoláért

Orosházán a Szőlő városrészben az üveggyári lakótelep mellett 8 tantermes általános iskola építése kezdődött az idén.

Czina Sándor igazgató vezetésével Operatív (=szervező) Bizottságot hoztak létre, melynek feladata szervezni, irányítani, összefogni a munkát, hogy az iskolában 1978 őszén beindulhasson az oktatás.

A 17 millió Ft anyagi feltétel előteremtésében jelentős segítséget vállaltak a város ipari üzemei, termelőszövetkezetei és intézményei.

Az iskolaépítés első mozzanatára, az alapkő letételére…[március 21-én]került sor.

Az ünnepségen Czina Sándor igazgató felidézte azokat a napokat, amikor elhelyezték az üveggyár alapkövét, amikor elkészült az óvoda, amely a gyár kollektíváinak nagyarányú összefogását példázta.

Az ünnepi beszédet Németh Ferenc, Orosháza országgyűlési képviselője tartotta meg… majd elhelyezte betonalapba a dokumentumokat tartalmazó urnát, és befalazta  az iskola alapkövét.

Az iskola építéséhez természetesen gyárunk igen nagy anyagi áldozattal járul hozzá, de emellett még nagy szükség van a város más intézményeinek a támogatására is.

Iskolaépítés az üveggyári lakótelepen

Az 1977. március hónapban szervezett kommunista műszakkal a 8 tantermes általános iskola építése gyakorlatilag megkezdődött. Természetesen nem az iskolaépület építésével kezdődtek meg a munkálatok. Elsősorban az építési területen végzendő munka feltételeit kellett biztosítani.

Nevezetesen: tereprendezés, ideiglenes közműhálózat építése, felvonulási építmények, ideiglenes út elkészítése. Ezt követően kerülhetett sor az „építés” jellegű munkák megkezdésére.

Ez idő óta eltelt időszak, az elvégzett munka szemléletes képet ad arról, hogy milyen nagy és szép komplex feladat elvégzésére vállalkoztak városunk vezetői, dolgozói, amikor elhatározták, hogy társadalmi összefogással 8 tantermes általános iskolát építünk.

A tanintézmény felépítésével jelentősen enyhülni fognak városunk iskolagondjai, a Szőlő városrészben lakó szülők gyermekeinek bejárási gondjai.

Az iskola építési, szerelési munkáinak költségvetési ellenértéke 12 millió Ft.

Vállalatok, dolgozók, munkáskollektívák ehhez az összeghez megközelítően 3 millió Ft-tal járulnak hozzá közvetlen munkavégzéssel.

Igen fontos feladat a vállalások jó kihasználása, a teljes értékű társadalmi munkavégzés. Ez magas fokú figyelmet, pontosságot követel mind a munka irányítását, mind a munkát végzők részéről. Senki előtt nem lehet kétséges az, hogy egy-egy társadalmi munkaakció sikere áll vagy bukik a pontosságon, a feladat tervszerű végrehajtásán.

Nem egy esetben több munkacsoport végzi a munkát, egymástól távol eső területen, de a munka végzése során a feladatok összekapcsolódnak, kiegészítik egymást.

Az építési munkák végzése ütemterv szerint történik. Az ütemterv tartalmazza az adott időszakra eső munkaerő-, anyag-, gép- és energiaigényt.

Terv szerint 1977 decemberére az iskolaépületnek úgynevezett „téliesített” állapotba kell kerülnie, hogy a belső építési munkák télen is elvégezhetők legyenek.


Az építés kezdeti szakaszai:

-          alapárok földkiemelése

-          alapbetonozása

-          földfeltöltés előkészítése

-          a lábazati fal betonozása

-          falazási munkák

-          elkészült a homlokzati pillérsor

Békés Megyei Népújság 1978

„Az [üveggyári] KISZ-bizottság védnökséget vállalt az üveggyári lakótelepen épülő nyolc tantermes általános iskola építése felett. A cél, hogy ez év szeptemberében a gyerekek már birtokukba vehessék az új iskolát. … a gyár dolgozói eddig 5100 óra társadalmi munkát végeztek ezért a létesítményért, mintegy 500 ezer forintot fizetve be erre a célra.”

Békés Megyei Népújság, 1978.július 14.

„Társadalmi összefogással születik meg Orosházán, az Ifjúsági lakótelepen egy új, 8 tantermes, tornateremmel ellátott iskola, amelyben 1978 szeptemberében megkezdődhet a tanítás. Az építkezésen, ahol kora reggeltől késő estig mindig találni munkásokat, a kivitelezőket hirdető képzeletbeli táblára azt lehetne felírni: építője a város.

Zilahy Lajos, a városi tanács művelődésügyi osztályvezetője:

- 1977. március 21-én volt az alapkőletétel, s mert bravúros tempót diktáltak az építők, ez év szeptemberében már taníthatunk is ott. A gyorsaságban a hazai pálya előnye, a város összefogása, akarása érvényesül. Talán nincs olyan orosházi, aki ne tudna az építkezésről. Kezdéskor 420 gyereket fogadhatunk, s ezzel a város környékéről több mint 300 gyerek fárasztó bejárása szűnik meg. Sikerült a személyi feltételeket is biztosítani, többségében fiatal kollégák alkotják majd az új tantestületet.

- Az iskolát a társadalmi igény, szorongató szükség szülte – kapcsolódik a beszélgetésbe Polgár Sándor, a művelődésügyi osztály gazdasági felügyelője- Az építkezés fontosságát mutatja, hogy már 12 osztályt kell indítanunk a váltakozó tanítás elkerüléséhez. …16 millió forintos költségvetéssel kezdtünk, s tervmódosítás nélkül, berendezéssel együtt 14 és fél millióból kihozzák az egészet. Ez nem mindennapos dolog!

Minden elismerést megérdemel az építkezést teljes egészében vállaló és megvalósító Orosházi Üveggyár. …Feltétlenül említse meg, hogy a 612. Számú Ipari Szakmunkásképző Intézet fiataljai az építés egész ideje alatt segítettek!

A koordinációs (=szervező) bizottság hetenként, kéthetenként ül össze, hogy ellenőrizze a munkát, és meghatározza a következő tennivalókat.

A társadalmi munkáról Sütő Géza az üveggyár munkaverseny-felelőse tájékoztatott bennünket:

- 1978 első felében az üveggyárból 25 kollektíva mintegy 371 résztvevővel 2330 óra társadalmi munkát végzett. Ezen felül a kommunista műszakokból 566 ezer Ft jött be, amelyet szintén az iskola építésére adtunk.

A város többi részéből 28 kollektíva 5031 résztvevővel 30 ezer 190 óra szak- és segédmunkát végzett az építkezésen. Igaz, az oroszlánrész a gyárnak jutott, de a város összefogása nélkül nem végezhettük volna munkánkat ilyen eredményesen.  Építője a város, említettük. Tény, hogy a közös összefogás és akarat jó példáját adták Orosházán. 

Népújság, 1978

Új tanév – új iskola Orosházán

„…mi újság az iskolaépítkezésen?

Megtudtuk: a létesítmény műszaki átadását augusztus 14-re tervezik, jó ütemben haladnak a munkákkal, naponta 80-90-en dolgoznak azért, hogy a környékbeli gyerekek az új tanévet a vadonatúj iskolában kezdhessék szeptember 1-jén.

Jelenleg a gázt szerelik az épületbe, és megkezdődött már a termek berendezése is.

Az iskola építéséhez nyári építőtábort is szerveztek, ahol három oktató irányításával az orosházi ipari szakmunkásképző iskola 36 diákja – kőművesek, festők, lakatosok – dolgoztak. A június 19-től 30-ig tartó építőtáborban komoly munkával járultak hozzá a fiatalok a beruházáshoz: a kőművesek csaknem 800, a festők 560, a lakatosok pedig 1362 óra társadalmi munkát végeztek összesen. A feladatuk aljzatbeton készítése, oldalfalvakolás, mennyezet- és falmeszelés volt, a lakatos tanulók segédmunkát végeztek. A szorgos diákkezeknek is köszönhető tehát, hogy tervszerűen halad az építkezés.

Gyári Híradó 1978

Megkezdődött a tanítás

1978. szeptember 4-én az ország általános iskoláiban megkezdődött a tanítás, megkezdődött az 1978/79-es tanév.

A diákok számára emlékezetes eset. Minden tanévkezdet, különösen azok számára, akik az új tanévet új iskolában kezdik.

1978. szeptember 4-én a nagyarányú társadalmi összefogás eredményeképpen a 4. Sz. Általános Iskolában is megkezdődött a tanítás. Megközelítően 400 gyermeknek oldódott meg az iskolai elhelyezése, lényegesen enyhült a város iskoláinak férőhelygondja.

Visszagondolva az építkezés kezdetére, elmondhatjuk: rengeteg energia, tenniakarás, munka kellett a dolgozók, vezetők részéről ahhoz, hogy 16 hónap alatt egy ilyen oktatási intézmény elkészülhessen.

… Megállapíthatjuk: az építés befejező szakasza volt a legkritikusabb, hiszen az előző időszak kisebb-nagyobb elmaradásait, csúszásait kellett pótolni ahhoz, hogy a tanítás megkezdődhessen szeptemberben.

Az 1978. június 16-án megtartott Városi Kooperációs értekezlet megállapította:

Az adott készültségi fok mellett, a lehetőségek jobb kihasználásával, a társadalmi összefogás jelleg erősítésével augusztusban a műszaki átadás megtartható, használatra alkalmas állapotba hozható az építmény.

Különösen fontos volt az összehangolt munkavégzés, hiszen az építőmesteri munkákon kívül az összes szakipari munka végzése is folyt. A szeptember 4-i tanévkezdés nem jelentette a munkák befejezését. El kellett végezni a tereprendezési, parkosítási munkákat, meg kellett oldani az üzemeltetésből adódó, előre nem tervezett feladatokat is.

Jelenlegi fő feladat a fűtési rendszer beüzemelése, a kerítés építésének befejezése, betonozot

Szerző: Kiss Valéria  2010.01.01. 08:15 Szólj hozzá!

Címkék: iskola fotók orosháza könyvtár czina czina tagintézmény könyvtára orosháza czina tagintézmény könyvtára

A bejegyzés trackback címe:

https://czinakonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr971696973

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása